Najnowsze

Wyróżnione

Jak powstają zdrowe soki w ramach małego przetwórstwa owocowego?– relacja z wizyty w CDR w Radomiu

loga slogan KSOW

Jak powstają zdrowe soki w ramach małego przetwórstwa owocowego, jaka jest ich technologia produkcji? O tym dowiedzieli się uczestnicy wizyty studyjnej zorganizowanej przez Lokalną Grupę Działania-Przyjazne Mazowsze w dniu 4 października 2018r.

Szkolenie technologiczne pn. Przetwórstwo i marketing produktów rolnych, inkubator kuchenny odbyło się w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w którym istnieje możliwość zarówno teoretycznego, jak i praktycznego przeprowadzenia szkolenia dla osób pragnących poznać tajniki przetwórstwa na poziomie gospodarstwa. Przy CDR O/Radom istnieje i funkcjonuje od 2010 roku Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa, w którym prowadzone są szkolenia technologiczne nie tylko z przetwórstwa owocowo-warzywnego ale również przetwórstwa mleczarskiego czy mięsnego.

Spotkanie otworzyła Pani Anna Karwat - Kierownik Zespołu Metodyki Doradztwa i Doskonalenia Zawodowego, która powitała gości i przedstawiła cel szkolenia. Następnie uczestnicy wysłuchali przygotowanej przez Panią Barbarę Sałatę prezentacji na temat możliwości sprzedaży owoców, warzyw i ich przetworów z gospodarstw rolnych oraz ich znakowania. Z przetwórstwem surowców EKO w gospodarstwie rolnym oraz wymaganiami jakościowymi w stosunku do owoców i warzyw przeznaczonych do produkcji soków uczestników szkolenia zapoznał Pan Andrzej Śliwa.

Szczególnie interesującym punktem wizyty była część praktyczna, podczas której Pan Andrzej Śliwa i Pan Janusz Lesisz zaprezentowali przykładową linię przetwórczą zapoznając tym samym z technologią produkcji soków. Ponadto uczestnicy szkolenia mogli wziąć udział w procesie produkcji soku jabłkowego, a co ważniejsze skosztować go i zabrać ze sobą.

Wizyta skierowana była do rolników, przedsiębiorców, przedstawicieli jst, stowarzyszeń z powiatu płońskiego oraz województwa mazowieckiego, partnerów projektu oraz przedstawicieli LGD z Mazowsza, zaś jej celem było nabycie praktycznej wiedzy i promowanie małego przetwórstwa lokalnego oraz zapewnienie bezpośredniego oglądu i dostępu do dobrych praktyk w tym zakresie.

Wizyta studyjna zorganizowana została w ramach operacji pt. Lokalna żywność od rolnika bez pośrednika współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Opracowanie i zdjęcia: Monika Łabęcka i Anna Traczyk

 

stopka

baboszewociechanowdzierzazniajoniecnaruszewoplonskraciazczerwinsksochocinzaluskiczerwinsk

domlgd

okladka publikacji CoWiP

 

ikonka broszura okładka

ikonka

Certyfikaty Przyjazne Mazowsze

IKONKAAA

ikonka2019

IKONKA

 

 

ikonka Ciekawostki Turystyczne

 

ikonka TWÓRCY LOKALNI

 

ikonka produkty lokalne

 

ikonka ciekawe biografie

 

 

2

 

mpnt

 

skrzat

 

 

Skrzatolandia

 

ikonka aktualna

LGD KSIAZKA

napisz

ziemia plonska okladka

okladka do akceptacji 1

IKONKA POTENCJAŁ TURYSTYCZNY

Archiwum artykułów

unnamed

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność