Jak powstają zdrowe soki w ramach małego przetwórstwa owocowego, jaka jest ich technologia produkcji? O tym dowiedzieli się uczestnicy wizyty studyjnej zorganizowanej przez Lokalną Grupę Działania-Przyjazne Mazowsze w dniu 4 października 2018r.
Szkolenie technologiczne pn. Przetwórstwo i marketing produktów rolnych, inkubator kuchenny odbyło się w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w którym istnieje możliwość zarówno teoretycznego, jak i praktycznego przeprowadzenia szkolenia dla osób pragnących poznać tajniki przetwórstwa na poziomie gospodarstwa. Przy CDR O/Radom istnieje i funkcjonuje od 2010 roku Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa, w którym prowadzone są szkolenia technologiczne nie tylko z przetwórstwa owocowo-warzywnego ale również przetwórstwa mleczarskiego czy mięsnego.
Spotkanie otworzyła Pani Anna Karwat - Kierownik Zespołu Metodyki Doradztwa i Doskonalenia Zawodowego, która powitała gości i przedstawiła cel szkolenia. Następnie uczestnicy wysłuchali przygotowanej przez Panią Barbarę Sałatę prezentacji na temat możliwości sprzedaży owoców, warzyw i ich przetworów z gospodarstw rolnych oraz ich znakowania. Z przetwórstwem surowców EKO w gospodarstwie rolnym oraz wymaganiami jakościowymi w stosunku do owoców i warzyw przeznaczonych do produkcji soków uczestników szkolenia zapoznał Pan Andrzej Śliwa.
Szczególnie interesującym punktem wizyty była część praktyczna, podczas której Pan Andrzej Śliwa i Pan Janusz Lesisz zaprezentowali przykładową linię przetwórczą zapoznając tym samym z technologią produkcji soków. Ponadto uczestnicy szkolenia mogli wziąć udział w procesie produkcji soku jabłkowego, a co ważniejsze skosztować go i zabrać ze sobą.
Wizyta skierowana była do rolników, przedsiębiorców, przedstawicieli jst, stowarzyszeń z powiatu płońskiego oraz województwa mazowieckiego, partnerów projektu oraz przedstawicieli LGD z Mazowsza, zaś jej celem było nabycie praktycznej wiedzy i promowanie małego przetwórstwa lokalnego oraz zapewnienie bezpośredniego oglądu i dostępu do dobrych praktyk w tym zakresie.
Wizyta studyjna zorganizowana została w ramach operacji pt. Lokalna żywność od rolnika bez pośrednika współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Opracowanie i zdjęcia: Monika Łabęcka i Anna Traczyk
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach
Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach
Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność
Wszelkie prawa zastrzeżone. Lokalna Grupa Działania - Przyjazne Mazowsze
Projekt i realizacja: Konrad Stępień
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...