Wizyta studyjna do Inkubatora kuchennego w Małopolsce

W dniach 13-14 września 2016 r. grupa osób z LGD–Przyjazne Mazowsze odwiedziła Małopolskę, gdzie w ramach Wizyty Studyjnej gościła na obszarze LGD Gościniec 4 Żywiołów (gminy Stryszów, Mucharz, Lanckorona, Kalwaria Zebrzydowska).  Celem wizyty było poznanie w praktyce zasad funkcjonowania inkubatora kuchennego. W wyniku prowadzonych konsultacji przez LGD–Przyjazne Mazowsze z mieszkańcami obszaru, zgłoszono potrzebę uruchomienia takiego inkubatora w powiecie płońskim.

Dlatego  uwzględniono w strategii środki na jego utworzenie. Zrealizowanie tego projektu ma dać pracę mieszkańcom, lepiej wykorzystać zasoby lokalne, a wyprodukowane produkty powinny stać się wizytówką obszaru LGD–Przyjazne Mazowsze. Inkubator kuchenny jest miejscem przeznaczonym dla drobnych przetwórców produktów rolnych, firm cateringowych oraz rolników, którzy mogą przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Może też służyć przechowywaniu produktów. Z inkubatora mogą korzystać także osoby indywidualne, np. wczasowicze, chcący przygotować przetwory. Inkubator przetwórstwa lokalnego może zatrudniać specjalistów, aby służyli pomocą od strony prawnej, technologicznej, marketingowej, może też być wyposażony w narzędzia informatyczne potrzebne do sprzedaży i dystrybucji produktów rolnych.

 

Pani Renata Bukowska, prezes LGD 4 Żywioły przywitała uczestników wizyty studyjnej w Lanckoronie  Oprowadziła grupę po turystycznym miasteczku, gdzie podziwialiśmy stare odrestaurowane chaty i lokalne wytwory rękodzieła artystycznego. Na miejskim rynku również odbywa się sprzedaż bezpośrednia lokalnych produktów. Następnie zaprosiła wszystkich do siedziby LGD. Pani prezes Bukowska opowiedziała o  projektach oraz miejscach związanych z przetwarzaniem, promocją i sprzedażą produktów lokalnych, które powstały w ramach projektu „Produkt Lokalny Małopolska - rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”. Ciekawym projektem jest ”KoKoszyk”, w którym Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca prowadzi sprzedaż produktów lokalnych przez internet oraz podczas różnego rodzaju imprez kulturalnych oraz targów. W ramach projektu przygotowano punkty sprzedaży wszelkich artykułów znajdujących się w ofercie Spółdzielni oraz ofertę KoKoszyka, gdzie można zamawiać ich produkty.  

 

Kolejnym punktem w programie była wizyta w kuchni szkoleniowo-produkcyjnej w Świnnej Porębie. Panie ze Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca” przyrządziły dla uczestników wizyty lokalne specjały - zupa z cukinii, pierogi z różnymi farszami: z soczewicą i lubczykiem, kapustą i grzybami, kaszą gryczaną i pokrzywą oraz ruskie. Wszystkie pierogi były bardzo smaczne, trudno określić, które najbardziej. Panie zachęcały wszystkich do ich kosztowania i donosiły półmiski dbając o to by nie zabrakło jedzenia. Pan Maciej Szymanowski, który jest technologiem w nowo powstałym Inkubatorze, opowiadał o trudnościach jakie napotkali przy tworzeniu Inkubatora oraz o planach stowarzyszenia na przyszłość. Po zakończeniu wizyty w Spółdzielni uczestnicy wyruszyli do Jaszczurowej, gdzie w pensjonacie Fluder był zaplanowany nocleg.

Następny dzień rozpoczął się wykładem pani Renaty Bukowskiej oraz pana Macieja Szymanowskiego. Pensjonat, w którym nocowaliśmy raczył nas własnymi produktami, jajecznicą od kur przechadzających się po podwórku czy pomidorami rosnącymi w wielkiej szklarni, pełniącej również funkcję  miejsca do spotkań czy szkoleń.

 

LGD 4 Żywioły pozyskała środki na utworzenie inkubatora kuchennego z funduszy szwajcarskich, utworzyła go i uruchomiła. LGD również zarządza tym inkubatorem. Pani R. Bukowska i pan M. Szymanowski przedstawili historię powstawania inkubatora oraz przygotowali prezentację, w której szczegółowo ujęli schematy technologiczne procesów produkcji w nowej inwestycji. Zwrócili uwagę na zadania inkubatora, omówili zagadnienia z zakresu wynajmu pomieszczeń i urządzeń, doradztwa i szkoleń dla producentów. Inkubator odpowiada za warunki, które stwarza natomiast wynajmujący za produkt. Ważna jest jakość produktu i odpowiedzialność za wspólna markę. Gospodarze pokazali omawiany Inkubator Kuchenny w Zakrzowie, gdzie pracownicy Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca” przeprowadzili pokaz tłoczenia soku jabłkowego, który następnie wszyscy skosztowali. Na uwagę zasługuje fakt współpracy różnych podmiotów przy obsłudze inkubatora, funkcję operacyjną pełni spółdzielnia socjalna a dystrybucją produktów zajmuje się fundacja. Ważne jest też to, że producenci sprzedają swoje produkty, sąsiada i innych. Dzięki efektom współpracy coraz więcej osób, podmiotów, także z sąsiednich obszarów, jest zainteresowanych dołączeniem do projektu. Po obiedzie grupa wyruszyła do Płońska.  

 

Opracowanie i zdjęcia: Danuta Kucińska i Agnieszka Matoblewska

 

 

baboszewociechanowdzierzazniajoniecnaruszewoplonskraciazczerwinsksochocinzaluskiczerwinsk

ikonka broszura okładka

 

ikonka biuletyn okładka 

 

 

 IKONKA

 

ikonka Ciekawostki Turystyczne

 

ikonka TWÓRCY LOKALNI

 

ikonka produkty lokalne

 

ikonka ciekawe biografie

 

mpnt

 

skrzat

 

 

 

 

LGD KSIAZKA

napisz

ziemia plonska okladka

okladka do akceptacji 1

Archiwum artykułów

unnamed

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność