Najnowsze

Wyróżnione

Kulinarna wizytówka z obszaru działania LGD – Przyjazne Mazowsze Skołatowska Słoninka - przysmak myśliwego”

Jednym z głównych priorytetów Wspólnej Polityki Rolnej jest zapewnienie wysokiej jakości produktów żywnościowych a także troska o zachowanie lokalnych tradycji  w zakresie ich wytwarzania. W celu jej weryfikacji a także identyfikacji i promocji produktów tworzone są systemy wyróżniania jakości żywności. Jednym z nich jest prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi lista produktów tradycyjnych a także prowadzony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Na obszarze działania LGD – Przyjazne Mazowsze jeden produkt pn. Skołatowska Słoninka – przysmak myśliwego został wpisany w 2010 roku na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producentem jest Pan Artur Zarzycki z miejscowości Skołatowo, gmina Dzierzążnia.

„Skołatowska Słoninka – przysmak myśliwego” jest przygotowywana od wielu pokoleń według tradycyjnych metod. „ Skołatowo” to rodzinna posiadłość przekazywana z pokolenia na pokolenie, gdzie kultywowane są tradycje rodzinne. Na przyjęciach, które odbywały się w Skołatowie, goście zajadali różne przysmaki sporządzane przez domowników między innymi wspaniałe wyroby wędliniarskie i słoninę wędzoną. Myśliwi na polowania zabierali ze sobą słoninę wędzoną, gdyż ta, dobrze przyrządzona, nigdy nie traciła na wartości smakowej. Na polowania zabierał pradziadek swojego syna Andrzeja, który do dzisiejszego dnia jest wspaniałym myśliwym, znanym nie tylko w Polsce ale i poza granicami naszego kraju. Od wielu lat pan Artur wspólnie z ojcem przygotowuje smakowite potrawy wędliniarskie, a w szczególności słoninkę, bardzo lubianą przez gości i znajomych myśliwych. Często, szczególnie latem, organizowane są spotkania rodzinne i w gronie znajomych, na których zawsze podawana jest słoninka.

Produkt zdobył III nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” na etapie wojewódzkim ( 2009 rok, Radom).
 Produkt Słoninka Skołatowska, ma charakterystyczny smak, delikatnie słony i z wyraźnym posmakiem przypraw. Zwraca uwagę intensywny zapach wędzonki z wyraźnym aromatem przypraw a także barwa od złotej do ciemnobrązowej. Na przekroju słoninka ma kolor od białego po marmurkowy do lekko kremowego. Produkt nie posiada żadnych sztucznych konserwantów ani wypełniaczy. Jest przygotowywany metodą tradycyjną niezmienioną od wielu pokoleń z uwzględnieniem tradycyjnych technik, umiejętności i narzędzi. Jedyną  metodą konserwacji jest wędzenie tradycyjne w wędzarni opalanej drewnem olchowym. Główny surowiec to tłuszcz wieprzowy /słonina ze skórą /, pochodzący od świń hodowlanych metodą tradycyjną. Do procesu produkcji użyta jest solanka / sól kamienna i woda/ oraz przyprawy takie jak: papryka słodka, papryka ostra, czosnek, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, cukier.

Specyfika produktu wynika z umiejętności gospodarza, które zdobył właśnie dzięki rodzinnym tradycjom, przekazywanym z pokolenia na pokolenie przepisom i metodom wytwarzania. Atrakcyjność i oryginalność wyrobów tradycyjnych i lokalnych polega właśnie na ich zakorzenieniu w tradycjach, silnym związku z danym obszarem. Ich głównym walorem i wyróżnikiem jest unikalność i niepowtarzalność dzięki czemu mogą stanowić kulinarną wizytówkę regionu.

Opracowała:
Danuta Kucińska

baboszewociechanowdzierzazniajoniecnaruszewoplonskraciazczerwinsksochocinzaluskiczerwinsk

domlgd

okladka publikacji CoWiP

 

ikonka broszura okładka

ikonka

Certyfikaty Przyjazne Mazowsze

IKONKAAA

ikonka2019

IKONKA

 

 

ikonka Ciekawostki Turystyczne

 

ikonka TWÓRCY LOKALNI

 

ikonka produkty lokalne

 

ikonka ciekawe biografie

 

 

2

 

mpnt

 

skrzat

 

 

Skrzatolandia

 

ikonka aktualna

LGD KSIAZKA

napisz

ziemia plonska okladka

okladka do akceptacji 1

IKONKA POTENCJAŁ TURYSTYCZNY

Archiwum artykułów

unnamed

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność