Najnowsze

Wyróżnione

Zdrowe odżywianie - warsztaty zorganizowane w ramach projektu "Świadome odżywianie w praktyce" - relacja

30 sierpnia 2020 r. odbyły się pierwsze warsztaty dotyczące zdrowego odżywiania w ramach projektu „Świadome odżywianie w praktyce” wybranego w konkursie grantowym w ramach projektu Lokalnej Grupy Działania - Przyjazne Mazowsze pt.: „LABORATORIUM EDUKACJI LOKALNEJ” sfinansowanego przez Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 – 2020.

 
Celem projektu„Świadome odżywianie w praktyce” jest pozyskanie wiedzy na temat świadomego odżywiania, zdobycie umiejętności sporządzania posiłków zgodnie z zasadami świadomego odżywiania oraz integracja i aktywizacja społeczności lokalnej.
 
Podczas warsztatów uczestnicy projektu wysłuchali pierwszych pięciu modułów w ramach kursu online, dotyczącego zdrowego odżywiania. Kurs okazał się doskonałym źródłem wiedzy i narzędziem łamiącym stereotypy dotyczące diet. Osoby, które zgłosiły się do warsztatów miały okazję uświadomić sobie, że najważniejszym doradcą i przewodnikiem w sprawie zdrowego odżywiania jest nasz organizm. Przez nasz szybki tryb życia zapominamy po co jemy i dlaczego jemy. Dlatego tak ważny jest powrót do natury i ponowne nauczenie się wsłuchiwanie w sygnały, które daje nam organizm, tak jak u niemowląt - płaczą tylko wtedy, gdy są naprawdę głodne. Na pytanie co należy jeść? odpowiedź jest prosta i oczywista: jedzenie, ale należy je spożywać zgodnie z trzema zasadami. Te trzy kluczowe pojęcia to umiar, różnorodność i proporcja. Jeżeli wyrobimy swoje nawyki żywieniowe oparte na tych trzech zasadach będziemy na dobrej drodze do zdrowego odżywiania. Kolejną ważną rzeczą jest zwracanie uwagi na etykiety produktów, które zamierzamy kupić a najlepsze produkty to te które etykiety nie posiadają, czyli nieprzetworzone.
Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali zeszyt ćwiczeń z zadaniami do wykonania na następne zajęcia. Następnie został przygotowany poczęstunek. Wspólnie wyznaczono termin następnych warsztatów oraz ustalono, że kolejny poczęstunek zostanie przygotowany zgodnie z trzema zasadami zdrowego odżywiania i tzw. talerzem żywnościowym (50% warzywa i owoce, 25% produktu węglowodanowe i 25% produkty białkowe). Uczestnicy podzielili się przepisami na zdrowe i kolorowe dania z warzyw i owoców. Na zakończenie warsztatów została przeprowadzona ankieta badająca poziom satysfakcji uczestników ze spotkania.

kow1

119642111 187410079462002 3366147477644087332 o

logotypy slogan KGW Korytowo 1

baboszewociechanowdzierzazniajoniecnaruszewoplonskraciazczerwinsksochocinzaluskiczerwinsk

most

domlgd

okladka publikacji CoWiP

 

ikonka broszura okładka

 

 

 

 ikonka

IKONKA

 

ikonka Ciekawostki Turystyczne

 

ikonka TWÓRCY LOKALNI

 

ikonka produkty lokalne

 

ikonka ciekawe biografie

 

 

2

 

mpnt

 

skrzat

 

 

Skrzatolandia

 

LGD KSIAZKA

napisz

ziemia plonska okladka

okladka do akceptacji 1

IKONKA POTENCJAŁ TURYSTYCZNY

Archiwum artykułów

unnamed

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność