Najnowsze

Wyróżnione

„Gdybyśmy wiedzieli jak dobroczynną rolę odgrywają kiszonki w naszym organizmie stałyby się one codziennym elementem naszego menu”

 

W dniu 16 listopada 2021 r. odbyło się szkolenie pt. MAZOWIECKIE DOBRE PRAKTYKI I TRADYCJE KULINARNE - KISZONKI WARZYWNE. Organizatorami byli: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Lokalna Grupa Działania – Przyjazne Mazowsze oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku. Uczestników przywitali przedstawiciele organizatorów tj.: Pan Jarosław Grabowski – dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Płońsk,

Pani Danuta Kucińska – prezes Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze oraz Pan Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, który następnie przedstawił prezentację na temat kiszonek, ich  walorów i cech oraz procesu kiszenia. Po części merytorycznej Pani Anna Litwin – specjalistka naturalnego konserwowania żywności przeprowadziła warsztaty z kiszenia mieszanek i surowców jednorodnych. Uczestnikami były KGW z powiatu płońskiego oraz osoby zainteresowane. Osoba prowadząca udzielała wskazówek przy przygotowywaniu kiszonek z warzyw mieszanych, zakwasu buraczanego oraz polskiego kimchi. Ale się działo!!! Panie i Panowie byli w swoim żywiole. Słoiki błyskawicznie wypełniały się  warzywami, nie zabrakło również przyśpiewek i dobrego humoru.

Z wypowiedzi prowadzących:

- Krzysztof Zaniewski: „Gdybyśmy wiedzieli jak dobroczynną rolę odgrywają kiszonki w naszym organizmie stałyby się one codziennym elementem naszego menu… Wprowadzają do naszego organizmu probiotyki, czyli dobre bakterie, a także to czego mamy zazwyczaj w deficycie czyli błonnik, mikro i makroelementy oraz witaminy”.

- Anna Litwin: „Przy robieniu kiszonek najważniejsza jest intencja, jak cokolwiek robisz rób to z miłością. Trzeba też zadbać o dobrej jakości warzywa, odpowiednią wodę i sól”.

Z wypowiedzi uczestników:

- Piotr Budziszewski: „Kiszonki to świetna perspektywa na przygotowanie własnej diety z surowców ze swojego ogródka. To także dobry sposób na przechowywanie żywności i podnoszenie walorów zdrowotnych, ale także uczta dla podniebienia”.

- Marta  Łach: „Warto poznawać nowe możliwości i sposoby przygotowania kiszonek, w moim przypadku jest to polskie kimchi, każdy coś nowego może wynieść z tego typu szkolenia”.

Warto wiedzieć  dlaczego powinniśmy jeść kiszonki

Kiszonki zawierają pełen wachlarz witamin i minerałów. To bogactwo witaminy A, E, K, PP, C i witaminy z grupy B oraz związków mineralnych takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. Co szczególnie ważne, podczas procesu kiszenia, przetwory nie tylko nie tracą żadnych z tych związków, ale też zwiększają ilość wit. C i wit. z grupy B! Kiszonki są podstawą wielu diet odchudzających. Dzieje się tak dlatego, że kiszone warzywa i owoce są mniej kaloryczne od świeżych, ponieważ podczas fermentacji następuje przemiana węglowodanów w kwas mlekowy. We wszystkich kwaszonych produktach (warzywach, sokach) mamy mniej węglowodanów, czyli mniej kalorii. Dzięki jedzeniu kiszonek stajemy się bardziej syci, mamy więcej energii i szybciej spalamy kalorie. Ważne, aby stały się elementem naszej codziennej diety, nawet w małych ilościach.

 

Walory i cechy kiszonek

  • Źródło probiotyków,

  • Bogactwo witamin i minerałów,

  • Niska kaloryczność,

  • Wspomagają zwalczanie pasożytów,

  • Pozytywnie wpływają na pracę mózgu,

  • Źródło przeciwutleniaczy.

 

baboszewociechanowdzierzazniajoniecnaruszewoplonskraciazczerwinsksochocinzaluskiczerwinsk

 

domlgd

okladka publikacji CoWiP

 

ikonka broszura okładka

 

IKONKAAA

 ikonka

IKONKA

 

ikonka Ciekawostki Turystyczne

 

ikonka TWÓRCY LOKALNI

 

ikonka produkty lokalne

 

ikonka ciekawe biografie

 

 

2

 

mpnt

 

skrzat

 

 

Skrzatolandia

 

ikonka aktualna

LGD KSIAZKA

napisz

ziemia plonska okladka

okladka do akceptacji 1

IKONKA POTENCJAŁ TURYSTYCZNY

Archiwum artykułów

unnamed

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność